Vijesti iz svijeta

Pseudo-leva grupa unutar Sirice povezana sa ISO brani kapitulaciju pred merama štednje

Autor Alex Lantier, 26 March 2015

Budućnost za radnike i omladinu nije da poklekne i da se preda desničarskoj politici socijal-demokrata niti pseudo-levim partijama izabranim da vode administraciju kapitalističke države, nego u izgradnji političkog vođstva koje će se boriti za preuzimanje vlasti od strane radničke klase, kao deo međunarodne socijalističke revolucije.

Srpska Opozicija: Portret Zorana Đinđića

Autor Peter Schwarz, 12 March 2015

Povodom godišnjice ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. ponovo objavljujemo analizu njegove politike, koju smo prvobitno objavili na engleskom i srpskohrvatskom jeziku 30. jula 1999.

MMF i EU vuku sve konce u izborima u Bosni

Autor Paul Mitchell, 14 October 2014

Koje god stranke ili individue preuzmu državni aparat nakon izbora, Međunarodni Monetarni Fond i Evropska unija će nastaviti da diktiraju ekonomsku i socijalnu politiku.

Kako Je Zapad Organizovao Pad Miloševića

Autor Chris Marsden, 6 October 2014

Povodom četrnaestogodišnjice od pada Miloševića, ponovo postavljamo članak koji smo objavili samo nedelju dana nakon famoznog petog oktobra.

Bosanski pseudo-lijevi galopiraju udesno

Autor Ognjen Marković, 16 September 2014

Izgradnja istinski revolucionarne partije je moguća jedino na osnovu čvrstih istorijskih principa i teorijskih postignuća izborenih kroz generacije klasne borbe. Nasuprot raznim pseudo-ljevičarima, jedino Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale, koji izdaje World Socialist Web Site, je vođen takvom perspektivom i zasnovan je na takvim principima.

Borba protiv rata i politički zadaci Socijalističke Partije Jednakosti

Autor Rezolucija trećeg nacionalnog kongresa SEP (SAD), 5 September 2014

Sto godina nakon izbijanja prvog svjetskog rata i 75 godina od početka drugog, imperijalističke sile, predvođene Sjedinjenim Državama, ponovo vode ljudski rod u katastrofu. Treći nacionalni kongres Socijalističke Partije Jednakosti (Socialist Equality Party – SEP) u SAD-u 5. avgusta je jednoglasno usvojio ovu rezoluciju.

Fašističa svirepost u istočoj Ukrajini i prevara zvana “humanitarni” rat

Autor Alex Lantier, 15 August 2014

Nakon što su napali Jugoslaviju, Libiju i Irak pod izgovorom da je invazija jedini načn da se zaštite civili, NATO snage se sada okreću za 180 stepeni i zahtjevaju da se njihovom marionetskom režimu dozvoli da ubija žitelje istoče Ukrajine neometen.

SAD intenzivira pretnje Rusiji zbog avionske nesreće u Ukrajini

Autor Alex Lantier, 28 July 2014

Obamina administracija intenzivira propagandnu kampanju protiv Rusije i pro-Ruskih separatista oko obaranja malezijskog aviona MH17.

Šta se desilo sa Iračkim "oružjem masovnog uništenja"?

Autor Patrick Martin, 22 April 2003

Svakih nekoliko dana, dok se osvajanje Iraka nastavljalo, bilo je novih izveš taja u američkim medijima koji su bez daha objavljivali nova otkrića "pretpostavljanog iračkog hemijskog i biološkog oružja" na raznim lokacijama, uključujući tvrdnje da su inicijalni testovi vojnih patrola pronašli nervne agense kao što su sarin i tabun kao i "mustard" gas.

Rat Sjedinjenih Država protiv Iraka—istorijska pitanja

Autor Nick Beams, 24 March 2003

Sledeći govor Nicka Beamsa iz Socijalističke partije jednakosti (Australia), nacionalnog sekretara i člana Uređivačkog odbora WSWS, prezentovan je na javnim susretima u Sydneyu i Melbourneu.

Kriza američkog kapitalizma i rat protiv Iraka

Autor David North, 21 March 2003

Invazija Iraka je imperijalistički rat u klasičnom značenju tog pojma: nemoralan akt agresije preduzet u interesu najreakcionarnijih grabljivih krugova finansijske i korporativne oligarhije u Sjedinjenim Državama.

Zašto Je NATO U Ratu Sa Jugoslavijom? Svjetska Moć, Nafta I Zlato

Autor Izjava Uredništva World Socialist Web Site-a, 24 May 1999

Od 24. marta, NATO vojne snage, predvođene SAD-om, izlažu Jugoslaviju razarajućim bombardovanjem. NATO je, leteći sa preko 15.000 misija, neprekidno udarao po jugoslovenskim gradovima i selima, gađajući fabrike, bolnice, škole, mostove, skladišta nafte i državne zgrade. Hiljade ljudi je poginulo i povrijeđeno, uključujući putnike na vozovima i autobusima, i radnike na televizijskim prenosnicima i relejima. Udaralo se po gradskim četvrtima, i u Srbiji, i na Kosovu.