European Union

Ubjedljivo “ne” EU štednji u Grčkoj

Autor Alex Lantier, 13 July 2015

Ubjedljiva pobjeda opcije “protiv” na referendum u Grčkoj predstavlja rasprostranjeno popularno odbacivanje Evropske unije i mjera štednje.

Dok Evropska unija osuđuje grčko “ne”, Cipras se kreće udesno

Autor Chris Marsden, 10 July 2015

Odgovor evropskih sila i grčke vlade predvođene Siricom na “ne” koje je izglasano na referendumu o mjerama štednje, koje je od Grčke zahtijevala Evropska unija, je aktuelizovao osnovna politička pitanja sa kojima se radnička klasa suočava.

Uoči referenduma Znaci vojnog puča dok grčki radnici zahtjevaju kraj EU štednje

Autor Alex Lantier, 4 July 2015

Grčki oficiri odbacuju bilo kakav privid neutralnosti i obznanjuju svoju podršku pozicijama EU i Vašingtona, prkoseći širokim slojevima stanovništva i trenutnoj vladi u enormnom aktu političkog zastrašivanja.

Diktatura finansijskog kapitala: Grčka i Ukrajina

Autor Alex Lantier, 16 June 2015

Iza prividnog protivrječja u tretmanu Grčke i Ukrajine stoje reakcionarni klasni interesi finansijskog kapitala u vodećim imperijalističkim zemljama, interesi koje oni jure sa nepokolebljivom odlučnošću.

Kapitulacija Sirice i lekcije za radničku klasu

Autor Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale, 4 March 2015

Čak i u cijeloj bijednoj istoriji “lijeve” sitnoburžoaske politike teško je naći sličan primjer prevare, cinizma i istinski odvratnog kukavičluka koji se može mjeriti sa Ciprasovim.

Tenzije rastu između Rusije i zapada oko energije na Balkanu

Autor Paul Mitchell, 29 December 2014

Otkazivanje gradnje Južnog toka je još jedan znak rastuće napetosti između imperijalističkih sila i Rusije – napetosti koja značajno utiče na Balkan.

Vlada Srbije reže plate i penzije

Autor Paul Mitchell, 9 October 2014

Da bi zadovoljila uslove za novi kredit Međunarodnog Monetarnog Fonda, vlada Srbije planira rezanje plata u javnom sektoru i penzija za do 20 posto.

Ukrajina i militarizacija Evrope

Autor Peter Schwarz, 8 September 2014

Cilj konflikta u Ukrajini je da se preoblikuju politički i društveni odnosi u Evropi. Glavni dirigent u ovom procesu je ekstremna desnica koja nema skoro nikakvu podršku stanovništva.

Šta je evropska unija govorila 2012. o sadašnjim fašističim saveznicima u Ukrajini

Autor Alex Lantier, 14 July 2014

Kada su imperijalističe sile krenule u kritiču spoljnopolitiču operaciju uspostavljanja pro-zapadnog režima u Kijevu, lako su prevaziđene bilo kakve skrupule koje su EU zakonodavci imali o Svobodinom rasizmu, anti-semitizmu i ksenofobiji.